STARTSIDA  •  VILKA ÄR VI  •  VÄRDEGRUND  •  HISTORIK  •  ÅRETS SÖRMLÄNNING  •  KONTAKT  •  AKADEMIENS MÅL

Årets sörmlänning

Familjen Kruhsberg

Familjen Kruhsberg tilldelas utmärkelsen ”Årets sörmlänning” 2024!

Familjen Kruhsberg flyttade till Näshulta-bygden och Hanebergs säteri 1976, idag för 48 år sedan. Året innan hade Elisabeths föräldrar, Berit och Reinhold Gustafsson, förvärvat Haneberg av familjen Cervin.
Elisabeth och Jan Kruhsberg tog sig an uppgiften att hjälpa till med att förvalta och utveckla Haneberg. Tillsammans med barnen Maria och Karin bosatte man sig till en början på Järnberget nära Svalboviken. Efter några år flyttade man så till Stenhuset nära säteriets huvudbyggnad som än idag är familjens bostad. Samtidigt hade barnaskaran utökats med Anders och Jenny.
Idag har fyra i familjen Kruhsberg sina bopålar i Näshulta och Haneberg. Det är Elisabeth och Jan men också Maria och Anders med familjer.
Familjen insåg tidigt den risk som uppstår när unga lämnar bygden och medelåldern ökar. Bygden riskerar tappa service, både kommunal och kommersiell, och sakta stagnera som livsmiljö för att i stället vara en plats för de äldre och för fritidsboende.

Haneberg
Redan 1976 påbörjades arbetet med att utveckla Haneberg. Det gällde naturligtvis byggnader kopplade till jord- och skogsbruk men också alla de bostadshus och torp som då fungerade som fritidsbostäder. Med hjälp av statliga bostadslån och en stark beslutsamhet kunde gamla arbetarbostäder och många torp byggas om till bostäder för åretruntboende.
När arbetet startade fanns vid Haneberg fyra åretruntbostäder och 20 fritidshus. Sedan dess har man förvärvat gården Tomastorp och idag har man sammanlagt ca: 70 bostäder för åretruntboende på markerna.

Gårdsmuseum
När de gamla torpen rustades upp samlades arbetsredskap, verktyg mm som man fann i torpens ekonomibyggnader. Samlingen utvecklades under 1990-talet av Reinhold Gustafsson till Hanebergs gårdsmuseum.
Hembygdsföreningen
Näshulta hembygdsförening bildades 1986 och har haft stor betydelse för bygden. Jan var en av de Näshulta-bor som grundade föreningen. Föreningen har en stor betydelse för bygden.
Näshultagården - Idrottshall
När kommunen byggde den nya skolan i slutet av 1980-talet fanns inte kommunala medel för en fullstor idrottshall.
Då tog bygden tag i frågan. Man bildade Näshultagården AB. Bolagets 600 aktier tecknades av Näshulta-borna. Man träffade samtidigt ett avtal med Eskilstuna kommun som innebar att Näshultagården AB skulle uppföra idrottshallen och svara för driften fram till 1995 då kommunen skulle ta över.
 
Trygghetsboendet - Rosendal
För att möjliggöra för äldre Näshulta-bor att kunna stanna kvar i bygden även om man var i behov av stöd i sitt boende uppfördes 1998 Rosendals trygghetsboende på Hanebergs mark. Första etappen omfattade 4 parhus och en servicebyggnad. Sammanlagt 8 lägenheter.
2014 kompletterades Rosendal med två byggnader och rymmer idag 14 lägenheter.
Skolan i kyrkbyn – Näshulta framtid
Skolan hade sedan tidigt 2000-tal var nedläggningshotad. För att säkerställa den lokala skolan bildades 2012 Näshulta framtid som ideell förening. Föreningen driver sedan det året Näshulta skola som omfattar årskurserna 1 till 6 samt förskola.
Ottebro lada, Haneberg
2022 uppfördes ett flerbostadshus på platsen för den gamla Ottebro lada. Bostadshuset inrymmer 8 lägenheter.

Kulturevenemang vid Haneberg
En kulturförening drev i många år Hanebergs kulturdagar varje sommar. Föreningen fick läggas ned under pandemiåren.
På Haneberg ger man sig inte och i sommar har man genomfört festivalen ”Haneberg Har Fest” 5 – 6 juli med stora artister som Petra Marklund, Lillasyster, Sator, Scarlet och Felicia Takman. Det handlar inte bara om musik och samvaro utan också om lokal mat. 
På hemsidan formulerar man sina tankar:
”Vi tycker det är viktigt med en levande landsbygd. Det är därför vi gör den här festivalen. Natur, kultur och gemenskap – på ett ställe. Visst är det fantastiskt?”

Pågående aktiviteter och projekt
Näshulta trygghetsboende – tänkt att placeras i kyrkbyn
Näshulta vision – en landsbygdsvariant av ”Affärsplan Eskilstuna” i centralorten. Ett Leader-projekt med ambitionen att inom ett antal år tillskapa 65 nya jobb i bygden.
Fiberförening – för lokalt styrd utbyggnad av fiber i Näshulta-bygden.
Framtidens landsbygdsboende – Tankar om att det kan ske i form av ett par byar. Hur kan en by skapas och hur stor kan den vara, en boendemiljö också för våra invandrade medborgare.Slutord
Landsbygdsutveckling kan aldrig vara beroende av en familjs insatser och i Näshulta finns en stark inneboende känsla för och en stark tro på bygden.  
I de olika projekt och satsningar som pågår idag är det många Näshulta-bor som är aktiva. Det finns en stolthet i bygden som symboliseras av den lokala flaggan som syns på flaggstängerna runt om i landskapet. Symbolen för Näshulta kan också ses som dekal på Näshulta-bornas bilar. Näshulta är verkligen något speciellt!
 
För Sörmlandsakademien
Björn Norman

Läs mer om Haneberg

 

Lyssna på Sörmlandspodden

Bostäder- Det byggs på den Sörmländska landsbygden med Anders Kruhsberg
Hållbar ortsutveckling Lyssna på Jan Kruhsberg

Lyssna på Radio Sörmland
07.10 ( drygt en timme in i programmet)

 

 



SÖRMLANDSAKADEMIEN VERKAR IDEELLT OCH OBEROENDE MED ÄDLA SYFTEN OCH MÅL. AKADEMIEN
INTRESSERAR SIG FÖR SÖRMLÄNSK KULTUR, TRADITIONER OCH HISTORIK SAMT INSPIRERAR OCH INITIERAR TILL
OLIKA AKTIVITETER SOM ÄR TILL GAGN FÖR LÄNET