STARTSIDA  •  VILKA ÄR VI  •  VÄRDEGRUND  •  HISTORIK  •  ÅRETS SÖRMLÄNNING  •  KONTAKT  •  AKADEMIENS MÅL

Årets Hederssörmlänning 2014

Ebba von Eckermann "den vävande grevinnan"

Se filmen här

Sörmlands Akademien vill genom utnämningen bidra till att fler särskilt bland en yngre generation i Sörmland får möjligheten att lära känna och inspireras av vad hon har gjort. Hon har gjort allt som en ung kvinna av idag som är intresserad av mode kan drömma om.
Ändå var det lantbrukare hon först ville bli.
 
Redan på 1950 -60 – talet när hon turnerade i USA och besökte stad efter stad: NewYork, Washington, Philadelphia, Dallas, San Francisco, Seattle m.fl satt hon i de amerikanska morgonsofforna och berättade om sitt vävande modeföretag på landet i byn Ripsa i Sörmland.
Företaget Ripsa Textilier startade hon 1949 tillsammans med sin man Erik von Eckermann på gården Sandvik där de hade bosatt sig några år tidigare.
Väveriets målsättning var att skapa sysselsättning och inkomst åt traktens kvinnor, som precis som idag hade svårt att hitta ett arbete nära hemmet.
Ebba skapade ett modeföretag som fick kunder  från såväl Dior i Paris som hos de stora modehusen i New York.
Ett av Ebbas mest kända plagg var Ripsakjolen, som blev ett berömt begrepp i den internationella modevärlden.
För att komma så långt med ett litet företag i Sörmland behövs det förstås en driven marknadsföring och även den stod Ebba för.
För att få fler kunder reste hon kors och tvärs över USA och besökte stad efter stad: New York, Chicago, Philadelphia, Seattle, Washington, Dallas, San Francisco m.fl. 
Med på resan hade Ebba en vävstol för att demonstrera sin vävteknik och ett album fyllt med naturbilder från Sörmland och bilder på företagets väverskor och sömmerskor i arbete.
Ebbas klädmärke omtalas med all rätt som en föregångare till det som idag kallas ”det svenska mode undret.” Det har gjorts många reportage där Ebba själv, på ett strålande professionellt sätt också visar sina egna modeller. Det kanske mest uppmärksammade var Life Magazine som stannade i Sörmland på landet i Ripsa i dagarna tre. Hon satte verkligen Sörmland på kartan.
Hösten 2011 gjordes en utställning av  Ebba von Eckermanns produktion på Hallwylska museet i Stockholm. Den hette Vävda Modedrömmar och visades även 2012 i Nyköping där hon numera är bosatt.
Boken: Den glömda kjolen av Lotta Lewenhaupt kom ut 2011 och handlar om
Ebba von Eckermanns Textilier 1950 – 1980.
Det häpnadsväckande med utställningen var att Ebbas produktion fortfarande är så tidlös och modern. På samma sätt är hon själv både tidlös och modern och man får lust att kalla henne ung trots att hon hunnit bli 94 år.
 
 
     


 
 
 
 

Sörmlandspodden
Läs mer >>


Jan Brandt 2019
Läs mer >>


Åsa Ingårda 2018

Läs mer >>
 

FlensVärldsOrkester 2017

Läs mer >>

Jan Persson 2016

Läs mer >>

Hans Naess 2015
Läs mer >>


Leif Jacopsson 2014

Läs mer >>


Årets Hederssörmlänning 2014

Läs mer >>


Sörmlandsleden 2013

Läs mer >>


Nils Juto 2011

Läs mer >>
 SÖRMLANDSAKADEMIEN VERKAR IDEELLT OCH OBEROENDE MED ÄDLA SYFTEN OCH MÅL. AKADEMIEN
INTRESSERAR SIG FÖR SÖRMLÄNSK KULTUR, TRADITIONER OCH HISTORIK SAMT INSPIRERAR OCH INITIERAR TILL
OLIKA AKTIVITETER SOM ÄR TILL GAGN FÖR LÄNET